Friday, 26 August 2011

...words that will not be forgotten...

I want to tell you that,
even million girls I see,
it'll not be the same as u..
You are a very2 special until I die..
There's no words to describe how much I love you
& how special you are to me..
U'll not know..
Even an angle come,
You're more special..

*These sentences just came across in my mind.Betul kata orang,masa adalah pengubat segala-galanya..*

--->Pagi-pagi buta ni jugak nak layan jiwang.

Thursday, 25 August 2011

Sabar Di Bulan Ramadhan Adalah Perlu!

Assalamualaikum..

Apa macam puasa kawan-kawan?Banyak letih ka?Lapar bangat?Logik tak nak tanya soalan ni masa hari ke 25 puasa?Apa daaa..Ok,soalan yang sepatutnya ditanya ialah,berapa pasang baju kurung kawan?Kasut dah beli ke belum?Seluar kaler apa?Kameja berapa helai?Boxer raya dah beli?haha apa pekdah tanya semua benda ni.. (^_^)

Pelik aku,asal nak raya je tanya benda ni..Cuba tanya dah bayar zakat ke belum kawan?Berapa hari missed tarawikh?Habis tak 1 Quran Ramadhan kali ni? (eerr..diri sendiri yang terasa..) Arap-arap baik-baik saja hendaknya.Yang duk bertong-tong hisap rokok dalam satu hari tu,bulan ramadhan ni kurang la jadi sekotak je (banyak jugak)..Yang terlebih bela lemak macam aku ni,turun jugak la berat badannya.Tapi aku tak pun.Makin naik ada la.Pokoknya,selain menambah pahala dengan berpuasa dan bertarawikh,ada jugak la kebaikan lain yang kita buat sepanjang bulan ramadhan ni..Alhamdulillah..

Tapi bila disebut-sebut tentang pahala dosa,aku rasa bulan ramadhan ni jugak la aku banyak kutip dosa..Astaghfirulah..Mana tak nya,dalam keadaan lapar dan dahaga ni perasaan nak marah tu selalu datang walaupun ada silap sikit.Pantang orang buat siot sikit kat jalan raya,mula la mulut nak terlepas cakap benda yang tak baik.Kat pasaraya,kalau orang terlanggar bahu sampai jatuh berguling air ribena yang dibeli untuk berbuka nanti,punya la dalam hati 'wak lu..buta ke apa.orang dah la lapar ni'..Ini la dia ujian orang berpuasa.SABAR tu benda utama!

Nak dijadikan cerita,hari ni aku memang panas hati masa tengah beli sesuatu tadi..


lebih kurang macam ni la aku duk berlegar-legar dengan mak aku masa beli barang dapur tadi.pusing-pusing mencari sampai cukup tawaf 7 kali.yang mak aku ni nak nuget salut tempura jugak.yang lain tak boleh ke?haha

Aku sangat pelik bila pekerja dalam pasaraya tu sendiri tak tahu kat mana barang yang kita nak..Logik tak kalau kita tanya boleh dia jawab 'saya tak tahu la amoi,saya tak jaga sini.awak tanya kakak sana la'..Ok,aku pergi kat sister comel tu..3 kali aku tanya benda yang sama,dia asyik jawab 'ha?ha?apa?saya tak tahu la apa awak minta'..lagi tak boleh pakai.Arap muka je comel..Dan yang ketiga..'oh..tak da ke benda tu kat sana?'..kalau aku tau,baik aku je kerja sana gantikan diorang yang makan gaji buta tu.Sabar je la..

Agaknya masing-masing dah tak sabar nak raya.Yang chinese tu pulak mungkin dia lapar sangat mengalahkan orang berpuasa sampai tak boleh nak tolong langsung.Pelik..

Nasib baik hati kembali berbunga-bunga sebab teringat kasut raya yang baru je beli sebelum tu.. (^_^)..Pengajarannya,jangan kerja supermarket time-time nak raya.Nanti kena maki dengan customer macam aku..hehe..

*********************************



Wednesday, 24 August 2011

Sunday, 21 August 2011

Hijau adalah saya.Tapi saya bukan adik-beradik shrek.

Assalamualaikum..

Amacam masuk sini?Rasa macam masuk hutan rimba yang penuh dengan pepohon.Atau masuk ladang sayur.Siapa yang tak suka hijau confirm rasa nak maki.Maafkan la saya ye..

***********************************

Aku ni dah berkurun dah tak update blog.Macam tak serius je nak berblogging kan.Ni rasa nak marah diri sendiri ni.Sudah la duduk rumah tak buat apa.Sekurang-kurangnya kembangkan la otak sikit dengan menaip entry.Yelakan,nak buat entry kena jugak pikir ayat.Kalau dah tak ada idea tu,kasi perah otak lagi biar idea keluar.Baru la ada rasa tension.Bila tension,baru la terasa otak ni bekerja sikit.Kalau duduk rumah tengok tv,dengar lagu,makan,tidur,memang confirm otak tak berjalan langsung.Yang berubah,saiz badan,berat lemak dan sebagainya.Ish bahaya ni kalau 3 minggu lagi macam ni..

Oleh yang demikian,hari ni saya rasa nak bertekad untuk menggerakkan blog ni.Saya akan tanam semangat untuk jadi blogger tegar.Saya akan menghadap laptop 24 jam sampai bil api melambung-lambung sehingga mak saya memaki saya.Tapi belum apa-apa,saya rasa macam takkan je.Sebab saya ni jenis bertekad bukan main,tapi esoknya saya lupa diri semula.Kasihan tengok diri saya..

Eeerr tak selesa langsung gelar diri 'saya' eewww.Baik,untuk tidak melengahkan masa sebelum menanti pukul 5 untuk bersahur,apa kata aku membanggakan diri sekejap di atas kejayaan besar aku (kecil bagi orang lain) menukar template dan header blog aku ni..pap pap pap pap tepuk tangan sikit.Kecohkan aku?Bukan apa,atas ketidak sengaja aku menjumpai background hijau ni,tiba-tiba segalanya aku tukar menjadi hijau.Seperti tulisan,trafik widget,si kotak menjerit,dan juga header yang muka bajet cun tu.Secara tak sengaja juga tulisan header tu kena dengan background yang dirembat dari google padahal header tu dibuat sebelum background dijumpai di tepi jalan.Bagus betul kehidupan aku yang penuh dengan tidak sengaja ni.Kan bagus kalau tak sengaja tertengok soalan bocor yang tercicir depan bilik lecturer 3 hari sebelum final exam.Atau pun tak sengaja terambil note RM50 berlipat-lipat yang dijumpai atas jalan raya masa keluar dari kedai mamak.Wah bahagia hidup..

Kalau ditelek-telek,dibelek-belek dan digelek-gelek,header aku tu sebenarnya sangat la huduh sebab bercapuk.Ini la akibat orang yang buta seni photography.Nak guna brush kat photoshop pun fail.Gambarnya pula salah cut.Double fail.Dan apakah fungsi bunga mati tu kat situ sebenarnya?Uih sangat FAIL! Ini aku katakan kejayaan besar?Lagi kesiaann..

Tapi untuk menaikkan semangat diri,aku tampal la jugak header tu kat atas blog ni.Betul ke menaikkan semangat diri?Ke memalukan diri?Apa-apa la.Janji hado dari takdo..Esok-esok usaha la lagi create yang lagi kebabom kan.Usaha tangga kejayaan! Chaiyok! (betul tak eja chaiyok?)

Ok la nak sahur ni.Sebelum tu,aku nak ucap dulu Selamat Hari Raya Aidilfitri walaupun seminggu lebih lagi nak raya.Mana tau kot azam aku ni memang tak leh pakai.Cakap je nak update selalu tapi hareemm..Ok bye..




* Eeerr tajuk bukan main nak bagitau yang aku minat hijau..



Monday, 15 August 2011

The Magic Of Number 1

Assalamualaikum..

Tahun ni kita akan mengalami 4 tarikh yang jarang berlaku dalam setahun iaitu 1/1/11, 1/11/11, 11/1/11, 11/11/11.. Ini adalah fakta yang pertama. Keduanya,cuba ambil 2 nombor terakhir di mana tahun kita dilahirkan dan tambahkan dengan umur kita pada tahun ini..Keputusannya adalah 111 buat semua orang..

Eg : Seorang yang lahir pada tahun 1989 dan umurnya pada tahun ini adalah 22.. Jadi, 89 + 22 = 111.

Sangat teruja! Subhanallah..

Friday, 5 August 2011

Masih tak terlambat nak wish Salam Ramadhan

Assalamualaikum..

Sudah lebih sebulan aku tak update blog semenjak habis short semester hari tu.Nak kata kerja,elok je duduk berehat di rumah.Nak kata tak ada sumber untuk online,elok je hari-hari muka menghadap lappy sambil layan youtube.Nak kata busy mengemas rumah,tipu sangat la.Belum nak raya lagi.Pendek dan panjang kata,aku ni pemalas dari segala benda.

Sepanjang cuti,selain tidur,tengok movie,merayau rumah jiran menggalah rambutan dan macam-macam lagi,aku ada jugak menghabiskan masa depan pc sambil blogwalking dan baca entry menarik rakan blogger lain.Macam-macam perkara berlaku sepanjang bulan Julai yang diorang sibuk utarakan.Ada yang komen hentam-menghentam pasal perhimpunan bersih.Tak lupa jugak orang nak update issue bola.Dan sudah semestinya,ada jugak yang tak kan ketinggalan bergosip dengan melepaskan perasaan menyampah masing-masing terhadap Memey Suhaiza and Norman Hakim yang sibuk nak khawin sponsor berjuta-juta sedangkan lebih baik mereka buat kenduri doa selamat atas pelepasan diorang dari kes khalwat tahun dulu..Macam-macam cerita aku baca dari blogger-blogger prihatin ni.Kira aku ni up to date jugak la kan..Tak update blog bukan bermaksud aku sembunyi di bawah tempurung katak.Lagi pun.pekejadah aku nak duduk bawah tempurung yang sempit tu..haha..

Alhamdulillah sekarang kita semua masih lagi diberi peluang nak tempuhi bulan Ramadhan tahun ni.Tahu tak tahun berapa hijriah?Ni ada je yang lupa tahun Islam kan?Tahun kafir bukan main ingat.Siap tiap tahun nak buat konsert countdown.Eh eh teremosi pulak bulan puasa ni.Sekarang tahun 1432H.Syukur masih dipanjangkan usia.Aku suka puasa tahun ni sebab cukup sebulan bersahur and berbuka di rumah.Kalau tahun-tahun sebelum ni,puasa di hostel.Masakan mak hanya dapat rasa seminggu sekali je.Itu pun kalau rajin balik rumah.

Macam mana dengan tarawih?Sangat best ok!Hari-hari pun semangat nak pergi masjid.Sebab rumah aku ni kawasan perkampungan.Dah tentu orang yang pergi ke masjid tu kebanyakannya orang-orang tua (ke orang tua-tua??).Hanya buat 8 rakaat dan imam pun laju.Boleh ke nak kata happy macam ni?Eh mestilah.Kalau lama-lama sangat,aku pun dah tak khusyuk dan asyik pikir nak sambung makan lagi kat rumah.Haha buruk perangai.Ini kenyataan maaa..

Anyways,time bulan-bulan puasa ni la senang nak dapat pahala..Jom la rebut-rebut kutip pahala.Syaitan pun dah diikat.Tapi jangan kita pulak ganti si syaitan ni.Berhati-hati lah masa nak raya ni dan jangan amalkan pembaziran masa shopping kuih,baju,kasut,make up and segala benda.Ni pesanan untuk diri sendiri jugak.. :')



Niat untuk sebulan lagi selamat.Mana tau takut terlupa baca satu malam tu.. (^_^)

Wednesday, 29 June 2011

Sifat MALAS akan memusnahkan masa depan!

Assalamualaikum..

--> walaweeh..ketaq lutut cek tengok tajuk entry!

Apa rutin aku di hostel setelah habis kelas harian seperti biasa?Memandangkan hari exam jatuh pada hari Sabtu (2 Julai) dan kelas sudah tamat pada hari Isnin (27 Jun),maka aku merasakan baki-baki hari yang ada terlalu lama menyebabkan aku boring sangat menunggu hari peperiksaan tersebut.. (gila kau 5 hari tu kau kata lama..macam la cukup sangat nak habis study dalam tempoh tu)

Celik mata dari tidur,terus bukak lappy..mandi pun tak lagi..Oh memang buruk perangai tapi siapa je yang nampak..haha..Benda pertama nak bukak mesti facebook..Asyik-asyik facebook..Tengok noti,approve atau ignore friend request,baca mesej kalau ada dan semakkan wall kawan..Itu je la yang aku duk buat bila bukak facebook..Memang takda pekdah lah oii..

Sesudah tu,terjah blog pulak..Bukan update entry,tapi tekan link news kat side bar..Baca paper!Paper yang wajib dibaca adalah The Star and Metro..Yang lain kadang-kadang bukak sebab tak larat baca semua nanti mata juling tenung skrin lama-lama.. :')

Tak cukup dengan itu,untuk mengisi masa lapang lagi,aku turut memasuki laman web yang digemari remaja kini..(dewasa pun boleh juga hehe)..Apa lagi,baca gosip la haha.Terjah Beautifulnara dan Ohartis..ish ish apa nak jadi aku ni?Eh,mesti sentiasa up to date ok..We should always keeping up with what is going on out there bebeh untuk memastikan diri tidak ketinggalan zaman..Nanti aku terlepas cerita terbaru contohnya Siti Nurhaliza mengandung 2 bulan atau Fasha Sandha berbikini lagi kang macam mana?Contoh la..

Dah habis baca gosip,sambung lagi berhibur.Layan youtube pulak..Ulang-ulang tengok video Matluthfi.Tak cukup dengan tu,bukak SNSD sambil ikut diorang menari..Kadang-kadang layan lagu tema Imam Muda pasal aku suka gila lagu tu walaupun aku tak suka Mawi..haha suka suki kau je tak mau suka Mawi..

Ok,bila dah berjam-jam buat benda takda pekdah ni,dan lepas tu dah buntu sangat tak tau nak buat apa,baru la start bukak buku..(boleh ke macam tu?)

Bila nak berjaya woi kalau kau berterusan berperangai macam ni?!


Padahal berderet je soalan sem-sem lepas yang tak bersentuh lagi..Photostat je lebih..


Kalkulator nak sampai 2 biji tapi study malas..apa nak jadi?


Siap ada bekalan minuman tatkala kelaparan..Minum neslo panas (bancuh separuh milo fuze & separuh nescafe mild dalam 1 glass,maka jadi la neslo buatan sendiri)

Wake up,bro! Dahulukan pelajaran.Exam subjek tu hanya sekali (kalau tak repeat la)..Hiburan dah berkali-kali kan? Apa salahnya kau tangguh dulu layan SNSD tu.. Nanti menyesal kemudian tiada gunanya,bro.. (bahasakan diri Bro baru cara beb)..

Ok Bye,nak pergi study.

******************************************************

Update : Jangan lupa tonton Remaja hari Jumaat ni jam 6.30 petang di tv9 sebab ada penampilan eksklusif Matluthfi & Maria Elena,berbicara tentang dunia Vlogging.. Tak tau dapat tengok ke tak sebab aku exam keesokannya dan tambahan pula payah bagiku mencari sumber untuk menonton (tv la).. :'( (gwa jatuh cinta kat mamat ni kot lepas tengok video sempoi dia especially 1 video ni yang dia dedicate khas untuk ibu dia..so sweeeett..heee)

Tuesday, 21 June 2011

Siblings have completed my life

Assalamualaikum..

Aku ada 6 orang adik-beradik..Ramai tak??Oh tak cukup ramai,tapi ok la juga der..Cukup 3 pasang pulak tu (3 lelaki 3 perempuan)..Aku lahir tahun 89,dan adik bawah aku lahir tahun 90 ..ye ye memang tak ada beza langsung..Mak aku tak bagi can aku jadi anak bongsu sekejap..cam ni arr mak..cam ni aarr..

Bukan itu saja..Beza umur akak dan abang aku pun tak jauh beza..Umur akak aku sekarang 25 dan abang aku 24..Tapi akak aku kecik-kecik dulu teruja dapat adik..Biasa la,anak sulung perempuan memang berperangai macam tu..Anak dia sekarang pun berperangai macam tu..Sama macam emaknya..Pantang nampak baby,tak pasal-pasal gelarkan diri kakak..Tak sabar nak ada adik la tu.. :')

Ok,beza umur 2 lagi adik aku tak sama macam akak dan abangnya..adik 2nd last aku berumur 18 tahun dan yang last 14 tahun..4 tahun pun jauh jugak beb..Dah pandai berlari,bergusti dan berjoli masa tu,baru la dapat adik..Untung lu sebab masa tu lu dah pandai mintak macam-macam..Bila dah jadi anak last,confirm lu dapat kan..Tambah lagi lu tu anak manja ayah..Sampai ke besar dipanggil anak manja ayah..Tapi sekarang bila dah habis sekolah macam dah takda lagi gelaran anak manja..padan muka lu..haha

-->Tengok wajah sekor-sekor siblings aku ikut turutan..heee~


Amirah (kaklong)
25 years old
Married

Description :
-Banyak bercakap atau dengan kata lain kuat membebel haha
-Berkemas tak ingat..sampai ada je barang yang hilang sebab terlalu rajin menyusun lepas tu lupa letak mana..aih kelakar kelakar..
-Garang bai..Tapi marah-marah cute terutama marah si suami hikhik

Suami :
Nazlishah (seorang brader yg gila macho dan digilai ramai..ahakss)

Anak :
Qaseh Alesya (anak kau bapak comel rasa nak culik jadikan anak aku..LOL)



Amir (angah)
24 years old
Sudah berpunya

Description :
-Tak kuat enjoy macam bujang-bujang lain..(rugi rugi..)
-Penggemar online yang tegar..mengadap pc sampai subuh pun boleh ni..tapi itu dulu..sekarang macam dah kurang je..nape?
-Tak pengemas bai haha..sebab di mana kau tanggal seluar,kat situ kau letak seluar kau..paling tak tahan,kau tak suka basuh pinggan..kan dah terbocor rahsia kat awek kau.. :')

Awek :
Si kecil molek yang lagi muda dari aku..aku tak suka sebab aku tak dapat panggil dia kakak dan dia tak boleh panggil aku adik haha..gila!



Aren Alin->bukan nama sebenar hikhik (kaklang @ jembalang)
22 years young
Sudah diceraikan tanpa talak..(???)

Description :
-Kuat makan,kuat tidur,kuat mengelamun,kuat berangan,kuat enjoy,kuat berkaroke,kuat tengok movie,kuat dengar lagu dengan kuat,kuat buang masa sekuat-kuatnya..dan belajar kurang..macam mano nihh??
-HOT ! oh bukan hot yang tu..tapi hot tempered..kena ubah..kena kena!
-Sedang mencari..sebab takut kahwin lambat..wa nak kahwin cepat maa..haha

Ah sudah..awat duk cita pasai ang! next next..


Azwin (kakcik)
21 years old
Single

Description :
-Kuat bersukan sampai sijil pun dah tebal nak mamp..kalau timbang dan jual boleh untung maa..
-Banyak perbezaan antara kami contoh,tinggi-pendek,kurus-gemok,aktif-lembik..tau la yang mana aku kan..-->aku- pendek,gemok,lembik..
-Oh ada perbezaan lain lagi..kami ni sebilik..aku jenis pengemas (tak leh blah naikkan market sendiri) dan dia tak kisah bilik bersepah..bila bilik bersepah,aku naik hantu..rasa nak je kemas beg dia dan campak keluar bilik tapi apakan daya rumah tu rumah mak bapak aku yang mana mak bapak dia jugak..so aku tak leh nak halau haha!
-Sangat minat bisnes sampai 24 jam duk pikir bisnes je..Yang ni buatkan ayah aku bangga sebab anak dia ni nak ikut jejak dia..Tapi aku tak paham 1,dia baru habis diploma pengajian insurans dan nak sambung degree dalam bidang sains sukan..asal kau tak nak ambik bisnes study?



Alqaf Amin (ateh)
18 years old
Sudah berpunya

Description :
-Rajin..Baik adik aku sorang ni..Jaga solat,mengaji..Sejuk perut mak kau dan mak aku jugak sebab mengandungkan kau..
-Tapi kadang-kadang ada degilnya jugak tak dengar kata..Biasa la,anak lelaki..
-Pengemas yang nak handsome selalu tak nak kalah..
-Suka barang berjenama contoh,nak jugak beg adidas,tak mau yang lain..tapi takpe..kerja kuat kumpul duit sendiri nak beli natang semua tu..kagum kagum..
-Gila gitar..
-Gila bola..
-Bakal ustaz ni..tapi ustaz rock la..

Awek :
Eh ustaz,mana boleh awek-awek ni..tak boleh,tak boleh..kamu kena jadi ustaz contoh tahu!


Nur Muhammad->only his name isn't started with A (adik)
14 years old
Tak tahu dah berpunya ke belom..kalau ada,siap kau..aku sunat buat kali ke-2 haha

Description :
-Hoho panas baran bai..Habis akak-akak and abang-abang dia kena bantai..
-Malas sekolah tapi pandai jugak.. :')
-Terkenal dengan sifat penakut sampai aku rasa nak menyamar jadi pocong malam-malam and duduk kat tepi katil dia..biar dia rasa..
-Manja sangat sampai tak nak duduk asrama..cis takleh jadi..kitorang semua pernah duduk asrama..
-Gila game and gila bola macam abang dia..Dan gila kereta jugak..Habis semua jenis kereta dia tau..aku ni lancer and subaru pun kadang-kadang tertukar..pastu dia duk gelakkan aku..

Orang cakap muka kami semua sama dan lebih pada baka ayah (hidung mancung,kening lebat,jari kontot-kontot haha)..Adik beradik ramai ni best sebab meriah..Tapi yang tak best mesti ada gaduh-gaduh..Awin pernah bergaduh dengan angah masa kecik-kecik siap bergusti lagi..Masa dah besar ni pun ada jugak gaduh-gaduh mulut..Tak syok tahu! Bila gaduh,mula lah tak bertegur berminggu-minggu..


Walaupun bercekau,tapi air yang dicincang tak kan putus dua,tiga mahupun sepuluh..tetap darah daging kita..Aku walaupun pernah gaduh dengan kaklong siap tak bertegur,tapi masa dia kahwin bagai nak gila jugak nanges..Sebab terasa dia akan pergi dari rumah..nanti nak gaduh dengan siapa lagi? heee.. (aku nanges diam-diam takde siapa tahu..control macho maa)

**************************************
Yang pasti,dah kahwin nanti aku nak anak berderet..syok woo anak ramai..
Nanti masa raya,meriah rumah aku dengan anak-anak dan cucu-cucu..
haha boleh pulak pikir macam tu.. (^_^)



Thursday, 9 June 2011

Bersabarlah kerana sabar itu separuh daripada iman..

Assalamualaikum..

Hari selasa pukul 9 malam aku baru balik uia sedangkan aku ada kelas pada hari isnin (maksudnya aku dah skip kelas la heee)..Sampai-sampai je terus mandi dan bergegas ke bilik kawan untuk mintak tunjuk ajar atau dengan kata lain menagih simpati mintak terangkan kat aku tentang assignment yang perlu dibuat..Disebabkan aku miss kelas hari isnin jadi padan muka aku sebab tertinggal 1 chapter kerana 1 kelas lecturer ajar 1 chapter..huhu sedih la..Memang terkial-kial bila kena belajar sendiri lagi-lagi melibatkan pengiraan..kalau fakta tak da hal just baca sendiri je.. :')

Ok ok itu cerita aku miss kelas hari isnin..Masalah paling besar yang aku alami adalah aku sebenarnya ada midsem exam pada hari rabu malam tapi sikit pun aku tak study lagi pada hari sebelumya sebab aku berada di terengganu atas urusan keluarga (alasan malas study sebab sebelum pergi terengganu tu banyak je waktu senggang kat rumah hehe)..oh kenapa aku exam malam?macam pelik kan?mak aku sendiri mempertikaikan benda ni..Boleh pulak aku call mak lepas maghrib cakap "mak,nak pergi exam ni..please pray for me"..mak aku dengan muka pelik dia (agak la kan sebab kat hp mana nampak muka hihi) cakap kat aku "aih,exam?malam-malam pun ada exam ke?pukul berapa pulak habisnya tu?".. ontah la mak..mungkin malam suasana lebih tenang dan romantik dan lecturer pikir student dia lebih bersemangat untuk menjawab..Untung-untung semua dapat skor and result gempak-gempak (tak gempak siap la kau,cakap banyak bona).. (^_^)


Ini baru dinamakan menjawab exam dengan tenang..tak macam orang belakang dia..berpeluh-peluh menjawab..

Disebabkan aku hanya ada masa yang sebegitu singkat,aku cuba memanfaatkannya dengan study sehabis boleh dan berjuang mati-matian untuk menamatkan revision sebelum malam esoknya..Pukul 11 malam tu,aku bertekad di dalam hati..

--> ok ok sekarang pukul 11,exam pukul 8 malam esok,aku ada kurang 20 jam dari sekarang untuk study selepas tolak waktu solat,mandi,makan,termenung dalam toilet (be*ak) and segala bagai lagi..ouh cukup ni<--

hehe pandai la kan nak sedapkan hati yang gundah gulana ni..taapiii....Amat sedih sekali sebab malamnya aku tertidur dengan lenanya siap mimpi Aaron Aziz ajak aku kawen padahal dia dah ada bini tapi berniat nak jadikan aku bini kedua dia..mana la aku nak sebab i tak rela berkongsi youu..Tapi mimpi tu tak penting bagi gua..Soalnya sekarang gua dah men'short'kan waktu gua yang 20 jam tadi menjadi 13 jam sebab tepat pukul 6.45 pagi gua terjaga dan rasa seperti ingin menangis..Rasa sungguh menyesal pegi landing sekejap malam tu..tak sangka boleh terlena walaupun baring kat lantai je..huuhu :(

Seperti kera kena belacan aku berlari sambil melompat-lompat menuju ke toilet,cuci muka,gosok gigi dan bergegas solat subuh sebab dah lambat (perlu ke nak cite?aah suka hati la hehe)..Selepas solat,terus bukak buku and study sikit sementara tunggu kelas pukul 10 pagi..Habis kelas dalam tengah hari,aku terus balik bilik dan sambung study sehingga jam 8 malam..Bayangkan berapa jam je ada untuk aku settle kan semua topik tanpa perlu ada tertinggal sikit pun..oh tidak,sungguh payah nak merealisasikan impian tu..lagi payah dari menjadi gadis semasa sunsilk merealisasikan impian anda..

Tapiii..oh ada tapi yang kedua..

Pernahkah anda merasai situasi di mana anda sedang bertungkus lumus mengulangkaji pelajaran dalam waktu yang singkat namun pada masa tu ada suara-suara ketawa bersuka ria seperti sedang berparty di sebelah compartment anda?Adakah pada masa tu anda rasa nak menempik,menjerit,berjoget atau bangun dari kerusi dan turut join party hebat mereka tanpa menghiraukan pelajaran anda tadi??


Siyes aku rasa nak hangin 1 badan tapi bersabar je sebab kenangkan roomate ni adik-adik lagi,kang nak marah-marah nampak aku ni macam akak yang emo dan tak sporting langsung..Perlu la kan nak berlagak cool depan junior.. :') Ku pekak kan saja telinga dan cuba sedaya upaya untuk focus walau pada hakikatnya memang tak dapat nak focus la kan..

Dan pada malamnya,aku pergi je exam dengan berbekalkan ilmu yang tebal di dada (tipu)..Jawab sehabis boleh namun tidak berpuas hati dengan jawapan tersebut..Aku tak suka jawab exam bila betul-betul soalan last aku jawab,lepas tu terus habis masa..Tak sempat nak double check..-->Suka tak suka tu masalah kau,sape suruh lembab sangat menjawab..jangan salahkan lecturer buat soalan banyak pastu bagi masa singkat untuk menjawab..heee~

Ok..balik exam terus rasa nak berehat di bilik..nak tidur awal dan harap dapat sambung mimpi Aaron Aziz tu hehe..Tapi aku dihantui perasaan hangin 1 badan balik sebab roomates aku sekali lagi berparty..Kali ni siap angkut kawan..oh tidak..sungguh terganggu tidurku..Pukul 2 pagi masih lagi ketawa riang depa ni..Siyes,aku hampir terlena tapi tiba-tiba terkejut bila diorang ketawa serentak beramai-ramai..Dengan perasaan begitu marah,aku capai hp and taip mesej"Pliz,kak aren nak tidur ni tolong la jangan bising!"..tapi selepas menaip,aku termenung sekejap dan terus tekan cancel hihi..tak jadi hantar..(saya kan kakak yang cool)..Apa yang aku mampu buat,aku capai earphone and sumbatkan kat telinga walaupun tak pasang lagu..Lepas tu aku tutup dengan bantal..Efektif jugak cara tu.. (^_^)

So lepas ni kena banyak tanamkan sifat sabar dalam diri aku ni sebab dapat roomates adik-adik yang ceria macam ni..Suka bergelak ketawa jer depa..Tapi selepas ni tak tau la aku masih mampu bersabar atau tak sebab setahun lagi nak duduk sebilik dengan diorang..

Harap-harap kekal la sifat sabar ni.. :)

********************************************
oh tidak..masa tengah menaip ni pun diorang tengah bersuka ria gelak ketawa..pliz pliz akak kau ni bukan penyabar sangat orangnya..heee~

********************************************
p/s :


kawe tak sokong hok mano pun..tapi kadang-kadang kawe raso nak sokong ganu..cuma masalah sekarang,apa yang kawe sokong,mesti akan kalah..contoh dulu kawe sokong MU tapi MU kalah haha..
(amboi buruk bunyi cek cakap kelantan ni..-->wat masa la ni cek memang tak pandai langsung loghat kelantan..aik aik dah tukaq kedah pulak?)


Thursday, 2 June 2011

Himpunan Sejuta Belia Putrajaya Memang Gempak!

Assalamualaikum..

Waahh lama gilaakk tak update..Tengok tu dah banyak sangat sawang..Ishh isshhkk kena sapu-sapu pulak dulu sawang ni..da macam rumah tikus..(melalut la kau makcik!)

Sebenarnya aku baru saja menyertai Program Pengakap Jambori 1 Belia kat Putrajaya dari 26 hb (Khamis) hingga 29 hb (Ahad)..So agak lama tak dapat online dan masa program tu tak terpikir langsung pasal fb ke,blog ke,twitter and segala macam lagi sebab kau ingat kau artis ke nak kecoh-kecoh pasal natang semua ni? heee~

Balik-balik je mesti nak bukak laptop walaupun dalam keadaan penat..Kenapa la aku ni kuat terpedaya dengan hal duniawi ni..eerr..

Dan disebabkan 3 hari tak check email,ada 1510 email merepek yang menepek kat inbox..Da tu semua dari fb,sembang blogger dan entah siapa yang spam-spam email..Rimas I..Jenuh nak delete sekor-sekor.. =p

Entry ni bukan nak cerita pasal email merepek,kepenatan aku mendelete mereka,mahupun soal sawang yang membiak secara berleluasa kat blog aku..Aku nak cerita pasal Himpunan Sejuta Belia yang berlangsung kat Putrajaya hari tu..Apa aku boleh cakap,program tu sangat gempak dan seharusnya anda yang tak sempat pergi tu berasa menyesal kerana tak menghadirkan diri anda di tapak perhimpunan tersebut.. =)

Terlalu banyak sangat aktiviti sampai aku tak tau nak mulakan dari mana..Aku hadiri program ni under pengakap dan sudah tentu kami perlu bercamping di sana..Mesti angpa pelik kan kat mana pulak kitorang pacak khemah..Lantak pi kami la nak pacak mana janji kami happy haha..Bumi Tuhan luas,kat depan pejabat menteri pun boleh pasang khemah apa..Tuhan tak marah.. =)

Alkisahnya pada hari Khamis malam tu (macam nak cerita kisah Hang Tuah pulak rasanya), kami bertolak dari UIA dan selamat tiba di Putrajaya lebih kurang jam 9.15 malam..Nape lewat bebeno?Mana la aku tau dah ketua kami suruh gerak malam,aku ikut kan aje..

Tapi perkara yang paling malang sekali,besi khemah boleh tertinggal kat dalam bas dan kami hanya menyedarinya bila pakcik bas yang kacak tu hilang bersama-sama basnya..(aku memang angin dengan pakcik bas tu sebab dia marah-marah kata kitorang lambat,menyebabkan dia lama menunggu dan dia ada banyak kerja nak buat)..At last kau tinggalkan kami sebegitu pantas sampai kami tak sempat nak check barang-barang kat dalam bas..


muka aku yang paling sedih sekali kat situ..nak menagih simpati kat siapa pun aku tak tau..

Akibatnya kami terpaksa merewang-rewang sambil menangis (dalam hati) kerana tiada tempat perlindungan di bumi yang asing ni..asing la sangaaatt!


Namun aku masih mampu tersenyum walaupun ianya hanya senyuman tawar..tapi kalau angpa nak tau,masa ni aku baru lepas terjatuh semasa turun bukit kecil kat belakang tapak perkhemahan..Seluar den koyak kat lutut beb..Dah macam rock star dah..Selamat koyak sikit je..Masih menutup aurat lagi =)

Yang pelik,masjid besi yang betul-betul kat sebelah tempat perkhemahan tu tutup dan kami konon-kononnya rasa nak tidur kat situ terpaksa batalkan niat nak tidur sedap pada malamnya..Tapi hajat nak tidur sedap tu tertunai jugak sebab salah sorang dari kami bawak kitorang pergi rumah pakcik dia kat area situ jugak..Thanks Hanan!

Esoknya baru dapat pasang khemah selepas ada kawan dari UIA datang dan bawak besi khemah yang tertinggal kat dalam bas tu..(kenapa aku rasa macam aku tengah tulis karangan darjah 4 yang bertajuk 'Perkhemahan Sewaktu Cuti Persekolahan'..aahh gasak lah)..

Aku rasa malas nak cite banyak sebab terasa macam tengah buat karangan pulak..Otak aku tengah mereng sebab sakit kepala buat assignment finance haha..baik punya alasan..So lets cekidaut bebeh..Kita ikuti cerita bergambar berikut wahaha..


memang terbaik la tempat kitorang pacak khemah..

tapi bila menjelang senja,ada pengakap dari negeri lain pacak khemah depan tapak kitorang..hilang dah pemandangan tasik tu..bahagia cuma seketika haha padan muka..


Walaupun kami 6 kerat je wakil pengakap wanita UIA (ececee..), tapi seronok jugak beb..

-Adila,Asmira,Dayang,Jiha,Budak senget and Hanan (yang capture gambar ni)-


Hari Sabtu 28 May aku join Standard Chartered 5 km Fun Run..Aku lari hanya 2 km dan selebihnya hanya berjalan..kata nak have fun je kan haha..Aku tak bergambar sepanjang aktiviti larian tu..Yela orang sibuk berlari,aku sibuk nak bergambar pehal..Dah la lambat,nak perasan artis pulak.. :')

Jersey yang wa pakai masa larian..

Brader duk lepak tepi jalan : Dik,ni nak pergi berlari ke,nak pergi main bola?

Wa : Dua-dua pun boleh..

Ni je satu aktiviti yang aku join dan selebihnya aku hanya jalan-jalan cari jantan makan..


Kat booth ATM (Angkatan Tentera Malaysia)

Siyes aku tak tahu menahu pasal senapang ni sebab aku jarang sekali tengok cerita askar dan perang-perang plus dulu aku tak pernah masuk plkn pun.. heee~


Tangan pun dah macam tangan jantan bila pegang senapang yang berat ni..


-Apek,Mat Zoro,Adila,Aren cun aaww,Rojak-

Kesian la aku tengok nama kawan-kawan aku ni..meh aku betulkan balik..

-Afiq,unknown(wa tak sempat nak berkenalan dengan lu bro),Adila,Aren,Razak-


Tak salah bersuka-ria sebelum berperang.. =)



Pengakap bukanlah kaki rayau..


Dan pengakap juga bukan kaki jalanan..haha (apa motif?)

Waahh best la buat cerita bergambar ni..Tak payah aku menaip banyak-banyak..Jom jom sambung.. =)



Water Sport Complex kat Precint 6..meriah jugak..

Dan pada malamnya ada konsert yang bagi aku memang gempak la..Seumur hidup aku,aku tak pernah pergi konsert dan bila pergi terus dapat tengok international artist live depan mata..haha..Aku tak berapa layan Super Junior..Jadi,aku tengok-tengok gitu je..Habis 1 lagu aku caww la..Pergi lepak makan burger lagi sodap.. =)


Tak clear sebab gelap..Tak nampak sebab jauh dari stage..Tak menarik gambar ni sebab aku pendek..Ni pun dah puas jengkit maa..

Rasa dah banyak sangat gambar aku upload..Macam tak ada hala tuju pulak entry ni haha..Apa-apa pun,himpunan masa hari belia ni bagi aku 1 benda yang positif jugak la sebab kat situ orang ramai dapat membuka minda dan mempelajari sesuatu daripada apa yang dipamerkan kat situ (contoh orang macam aku yang cetek ilmu)..Dengan aktiviti sukan dan pertandingan yang ada,kita pun dapat uji tahap kemahiran dan kebolehan kita dalam sesuatu bidang tu..Ye dak?

Tapi,dalam pada tu,pada pandangan aku,program ni ada jugak keburukan dia..Pertama,aku rasa terlalu banyak sangat aktiviti hiburan..contohnya konsert..Tak silap aku,ada la dalam 3,4 konsert berlangsung dalam 1 masa pada hari Sabtu tu..Tak kan nak berhibur je,Pak Jib?Sudah la himpunan tu dekat dengan masjid..sangat sangat sangat tak sesuai...

Keduanya,terlalu banyak pembaziran berlaku..Duit perhabis kat aktiviti untuk belia,yang berumur dalam lingkungan 16-40 tahun dan kita tau populasi belia kat Malaysia lebih kurang dalam 15 juta..Kata Pak Jib peruntukan kerajaan untuk program ni kecil sebab selebihnya ditanggung oleh pihak swasta dan penganjur..Betul ke?Tak kan perbelanjaan pengurusan pun pihak penganjur tanggung?Harga barang dah la semua naik..petrol,gula dan taarif elektrik pun naik dah..Kan bagus kalau duit tu bagi peruntukan subsidi kat rakyat yang tak berapa nak kaya macam aku ni..

Ok ok tiba-tiba emosi pulak..Cukup la setakat ni entry panjang berjela pagi-pagi buta ni..Terima kasih sebab sudi baca dan emosi bersama-sama.. hehee~

p/s : gambar kebanyakan ambil dari fb kawan-kawan sebab depa punya camera mantap-mantap dan aku hanya gunakan camera hp cabuk ku..Wa nak save bateri jadi tak banyak ambik gambar sangat..thanks Hanan and Fatah sebab aku cilok dr facebook korang haha =)

p/s2-->aku bagi masa 5 saat,korang kira berapa banyak gambar yang terpapar kat entry kali ni..wahaha


Sunday, 22 May 2011

Aku tension bila aku cemburu..Kau? (^_^)

Assalamualaikum..

Lama dah aku tak update blog..Pertama sebab aku malas..Kedua adalah malas..Ketiga juga malas..Keempat baru la sebab aku tak ada idea..Lihat,ada 4 sebab kenapa blog ini bersawang..Bukan salah aku..Semuanya tidak diduga..

Aku terlalu asyik duduk berehat di rumah,menonton tv,makan tanpa henti,mengadap pc..sehingga aku terlupa yang sebenarnya aku ni sedang menduduki semester pendek dimana aku hanya ada 7 minggu sahaja untuk cover semua chapter subjek yang diambil..Bila dah dekat weekend baru nak bukak buku..Sangat keji perbuatan ini..


Aarrgghh..menyesalnya jadi orang yang malas!

Cakap soal pelajaran,baru-baru ni keputusan matrikulasi telah diumumkan..Orang selalu kecoh-kecoh bila SPM,PMR & seangkatan dengannya diumumkan.. Matrikulasi ini sungguh jarang..Sebab apa eh?Cer cite kat aku sikit.. (^_^)

Apa-apa pun aku nak ucap tahniah kepada sepupu aku yang paling aku rapat sebab dapat 4 flat untuk exam finalnya di matrikulasi hari tu..(oh,sepupu rapat ye?apa kes kawan dengan budak kecik yang baru abis matriks) haha..Kepada Faizal,sungguh bijak ye kau?Kau ingat aku heran..Aku pun penah dapat 4 flat tau..Tapi dalam mimpi..Kau ada?Eh..Eh bunyi macam cemburu jer?

Dah biasa kan kita dengar kes-kes cemburu di kalangan saudara mara,adik beradik dan rakan sebaya yang masing-masing sedang belajar..Bila result keluar,mulalah nak compare kan antara satu sama lain..Tak pun,menipu kawan tu kata kau dapat 3.8 sedang kan kau dapat 2.8..Adoi,takut bebeno kawan tu mengata hang..

Contoh 1

Kawan 1: Beb,kau dapat berapa?
Kawan 2: Aku tak check lagi la,kawan.Rumah aku tak ada internet.Nak pergi cc jauh pulak.Sekarang hujan lebat gila pulak tu.Memang tak dapat pergi.Mungkin esok kot aku check.

---> Biasanya berlaku bila kawan 1 lagi pandai dari kawan 2..Mungkin dia nak rahsia-rahsia la tu..segan..Siapa yang tak nak tau result secepat mungkin kan..
-cemburu sebab kawan lagi pandai dari kita-

Contoh 2

Kawan 1: Weh,aku dapat A-..Kau dapat berapa?
Kawan 2: Aku dapat B je..Tula,aku dah agak,mesti target tak sampai.Lecturer tu la,strict tak tentu pasal..Kalau aku ambik sama lecturer dengan kau mesti dah dapat A..

---> Bila dapat B,salah kan lecturer..Kalau dapat A,ayat tu lain pulak..*aku dapat A..selamat la kan..sebab lecturer tu payah nak bagi A kat student dia* amboi,bukan main ayat belagak..
-cemburu bila kawan dapat keputusan lagi baik untuk subjek yang sama-

Contoh 3

Kawan 1: Macam mana result kau hari tu?
Kawan 2: Pointer ok..Tapi aku fail la 1 subjek ni..Yela,aku kan lemah subjek membaca ni..Lain la kau..Baca sekali dah terus ingat..

--->Walaupun itu satu kelemahan,tapi nak relate kan dengan kawan pulak..
-rasa cemburu campur malu pada kawan bila ada fail-

***********************************************

Tiap orang ada kelebihan dan kelemahan masing-masing..Cemburu ni dah biasa sangat dalam kalangan kawan-kawan sebaya ni lebih-lebih lagi bab pelajaran.. Aku mengaku,aku sememangnya cemburu bila kawan lagi pandai dari aku..Bukan setakat kawan je,orang yang aku tak kenal tapi aku tau dia belajar oversea pun aku dah cemburu..Normal la tu kan..Bab pelajaran ni dianggap saingan yang paling sengit dalam kehidupan..Bila seseorang tu belajar tak tinggi,dan dia berjumpa dengan orang yang belajar tinggi,mesti ada rasa segan dan malu dengan orang tu..Rasa rendah diri yang teramat..

Tak mengapa kalau rasa cemburu..Sebab cemburu ni buatkan kita akan rasa nak jadi lebih dari orang tu..Lepas tu akan timbul persaingan-->Iaitu persaingan yang sihat..


Persaingan yang sihat ye..Jangan persaingan yang ada unsur-unsur dengki dan penganaiyaan.. Bila dah tiba hari exam,pagi tu kau pergi taruk julap dalam minuman dia biar dia tercirit masa exam..Kejam tahu?


Kan seronok bila sama-sama berjaya.. :')



Tuesday, 17 May 2011

Mereka 'naik minyak' menaikkan harga minyak

Assalamualaikum..

*PETIKAN DARI MSTAR ONLINE*

Rakyat Perlu Bersedia Hadapi Kenaikan Harga Petrol RON95

PUTRAJAYA: Rakyat perlu bersedia kemungkinan berlaku kenaikan harga petrol RON95, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata kemungkinan itu adalah memandangkan kajian mengenai rasionalisasi subsidi dijangka akan dibuat sekali lagi bulan depan.

"Saya ingin rakyat bersedia. Saya tidak mahu nanti rakyat terkejut, kata harga minyak tidak naik tetapi akhirnya naik juga," katanya kepada pemberita di sini, Ahad.

Beliau diminta mengulas laporan akhbar baru-baru ini bahawa harga bahan mentah itu tidak akan naik buat masa ini.

Ismail Sabri berkata kenyataan tidak akan naik buat masa ini tidak bererti harga bahan mentah itu tidak akan naik. "Jadi rakyat kena bersedia untuk sebarang kemungkinan kerana trend penurunan harga minyak tidak mungkin berlaku. Ini bermakna sama ada harga akan kekal atau pun naik. Jadi ia bergantung kepada kajian itu," katanya.

Kali terakhir harga RON95 naik ialah pada Disember tahun lalu sebanyak lima sen kepada RM1.90 seliter. -BERNAMA



********************************************

Menaiki kenderaan sendiri memerlukan perbelanjaan yang tinggi untuk kos minyak..

Penggunaan kenderaan awam kelihatan lebih jimat namun sesak dan lambat..

Hendak berbasikal memang tak logik,apatah lagi menaiki beca..

Lebih baik menunggang kuda kerana jimat dan cepat..

(macam pantun 4 kerat)





Monday, 16 May 2011

Pantun malas ciptaan aku (sajak pun boleh jugak)

Assalamualaikum..

Asal aku MALAS buat homework sekarang?

Sebab kena kira-kira..

Malas! Malas! Malas!

Asal aku MALAS buat homework sekarang?

Nampak sikit sebab ada 5 soalan..Tapi ada subquestion!!

Jadi,aku tambah Malas~

Asal aku MALAS buat homework sekarang?

Soalan tak susah,tapi calculator tertinggal di hostel..

Bukan ALASAN,tapi siyes tak boleh 'pergi' tanpa calculator!

Asal aku MALAS buat homework sekarang?

Sebab aku tak suka buat On-Line assignment lagi-lagi soalan MATH..

---> Juling mata tengok nombor on screen!

Asal aku MALAS buat homework sekarang?

Dah buat separuh,tapi ada salah kat soalan paling senang..

Hilang mood terus~

Asal aku MALAS buat homework sekarang?

Sebab due date lagi 4 hari~

(Manusia Malas suka bertangguh)

Asal aku MALAS buat homework sekarang?

Sebab aku MALAS lah!

Tidur lagi baik...zzZZZ



******************************************

p/s: Selamat Hari Guru saya ucapkan kepada guru-guru saya dari tadika kemas sebelah rumah di Keramat (tak ingat nama)-->Sekolah Methodist perempuan,Melaka-->Sekolah Kebangsaan Sendayan-->Sekolah Menengah Islam Seremban-->Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Sendayan-->Sekolah Menengah Kebangsaan King George V,Seremban-->UIA,Gombak..Sesungguhnya pengorbananmu sangat besar nilainya..Jasamu akan ku kenang..TERIMA KASIH,CIKGU! (banyak sekolah aku tapi tetap jadi pemalas jugak)

Saturday, 14 May 2011

Aku & Blogspot

Assalamualaikum..

Aku cool je~

Walaupun semalam tak dapat sign in dan hari ni entry terbaru aku telah didelete..

Dalam minggu ni,aku ada terpikir nak beralih kepada wordpress

Atau dengan kata lain,nak curang la dengan blogspot!

Lagi pun aku baru je create blog ni dalam 2 bulan lepas~

So tak heran sangat la kalau hasil usaha menaip entry tu kelihatan sia-sia jer..

Ianya tak seberapa pun!

Mungkinkah niat aku nak curang ni telah didengari oleh blogspot?

Lantas berkelakuan macam ni kat aku..

Tak pe la..tak risau sangat sebab ramai kena..HaHaHa

Jadi,aku terpikir lepas ni nak ada domain and hosting sendiri..

Dan ingin create blog yang lagi berguna-->dengan menyediakan entry yang boleh dikongsi bersama..(cita-cita beb)

Blog ini tak akan dihapuskan oleh aku..Tapi kalau blogspot sendiri yang hapuskan,wa nak buat macam mana der..

Wa tak boleh marah,kecewa,terasa mahupun merajuk..

Lantak dia lah nak buat apa pun..

Kerana blogspot hanyalah PERCUMA..

(^_^)


Friday, 13 May 2011

Kisah 12 Mei

Assalamualaikum..

Apa kabar kalian?Sehatkah?demam?batuk?selsema?Alahai..kesiannya..Makan ubat eh..Jangan nakal-nakal berpanas,berhujan kat luar tu..Duk diam-diam dalam rumah tau..(haha muntah tengok ayat pondan ni)..

*KESAH AKU HARI INI*

Aku bertolak dari bilik (hostel) menuju ke kuliyah ngam-ngam selepas sembahyang zuhur (1.45pm)..Bukan menuju ke kelas,tapi pergi semata-mata nak beli buku teks dan kalkulator finance dengan total harga kedua-duanya RM215..Ok fine!Bayar jugak la walaupun tangan menggeletar.. Dalam hati tekad dah 'no lunch untuk hari ni.no breakfast sepanjang next week.no nasi goreng pataya untuk sepanjang sem ni and macam-macam no lagi lah'..Hanya 1 subjek aku ambik untuk short sem ni tapi belanjanya cukup besar..Aku bersuara lagi dalam hati 'jangan berkira dalam menuntut ilmu'.. (^_^)..

Aku melangkah pergi ke bus stop dengan hati seakan-akan menangis tapi wajah cool je control ayu..Sekelip mata beg duit kempis wei,mana tak nangis..Dengan muka tak ceria langsung aku menunggu bas rapid yang katanya rapid tapi langsung tak rapid pun..Siput babi lagi laju..Mana tak nya,1 jam jugak menunggu bas tu!Bila dah tiba,berebut-rebut naik dengan student lain..Yang lelaki pun berebut laju-laju seolah-olah dia tu nak cepat sangat,macam nak pergi kejar bini yang dah nak bersalin kat hospital..Tak macho langsung la kau berkelakuan begitu..

Tiba-tiba tambang tak boleh pakai duit dah..Kena beli kad?watdahek?Semester baru bukak,sistem rapid pun nak buat benda baru jugak..Kena keluarkan duit minimum Rm5 untuk kad & kredit..Cis,kau memang pakcik!Kau tahu,aku sanggup berlapar tengah hari ni sebab nak jimat duit,kau sedap-sedap je suruh aku melabur untuk kad yang entah apa-apa namanya ni..


Kad Rabbit 1 Malaysia

Dekat belakang kad tertulis.. 'BIT! sekali masuk.BIT! sekali keluar.BIT! BIT! kad rabbit'..
-->Kepala hotak kau..haha

Bertambah malang lagi bila aku seolah-olah terkepit kat tepi tiang besi dengan dikelilingi brader-brader macho yang wangi-wangi belaka..Ni kalau kau angkat ketiak dekat sebelah aku,aku akan sepantas kilat bukak handbeg,keluarkan perfume & sembur kat ketiak kau..Confirm kau malu gilakk..Sepatutnya kau ucap terima kasih tau! haha

Sampai LRT,aku cool & happy je la..Naik tren bertambah happy lagi sebab dapat duduk hujung,boleh tidur.. :') Tapi sepanjang perjalanan hati jadi tak tenang balik.Tren tu tiba-tiba jadi lembab nak mamp*s sebab terlalu lama berhenti kat tiap stesen..'Ini entah pukul berapa aku sampai pun tak tahu la'..Perut dah lapar sangat..Aku terus mesej adik :

'mak masak apa?aku tak makan lagi ni'

Tak sampai seminit dia reply:

"sambal ayam & lauk ikan masak lemak cili padi"..

Perrgh terus telan air liur..Sebenarnya aku saje je mesej tanya pasal makanan kat rumah sebab nak happy kan diri dengan membayangkan lauk-lauk tu..Terima kasih mak!

Sampai Pasar Seni,jenuh pulak mencari bas yang menuju ke Stesen Hang Tuah..Dah letih berlegar macam orang tak tentu arah,terus aku ringan-ringankan mulut tanya orang:

'Bang,kat mana bas yang pergi stesen Hang Tuah?

'Oh nak ke Seremban ke?Bas tu dah pindah ke Puduraya,dik..Kena tunggu kat sana'

'Apa?kuang ajaq!Apesal pindah sana..Saya penat tau naik tren jauh-jauh,drebar bas tu sedap-sedap je nak pindah tempat..Saya penat ni abang tau tak.dah la lapar!'

haha tipu je..dialog sebenar :

'Oh yeke bang?Terima kasih ye..'

Disebabkan aku ni jahil jalan KL,aku call ayah mintak pertolongan..Direction yang ayah bagi sangat membantu..Dalam keadaan hujan,aku tabah je jalan kaki laju-laju menuju ke Pudu sambil makan budu pakai sudu..Jalan macam samseng pun ada..(^_^)

Tak lama jugak menunggu bas Seremban tu nak gerak..Selamat la kan..Aku ni dah cukup letih bawak beg lappy yang berat,campur lagi keberatan buku yang baru beli dengan harga yang sungguh 'murah' tadi..Nak patah tulang belakang aku..Naik bas,duduk je kat seat,aku terus keluarkan earphone dan layan lagu tamil..haha tak habis-habis dengan tamil kau!

Bayangkan,aku keluar dari UIA pukul 2pm,sampai Seremban pukul 6.30pm..Macam nak balik ke utara pulak! Dah la aku ni pengguna kenderaan awam yang tegar..Bila dah berlaku macam ni,rasa nak boikot je..Protes la cam ni! (haha ada aku kesah? :')

***********************************************

p/s : Alhamdulillah..gembira rasanya sebab Malaysia akhirnya capai jugak kemenangan yang pertama selepas 5 perlawanan apabila dapat mengalahkan Korea 3-1 dalam game hoki piala Sultan Azlan Shah tadi..(sebut sekali nafas tanda bangga)..Tahniah untuk skuad negara! :')
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...